Tagga gärna dina bilder på Instagram och Facebook: #fki1900
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Föreningen för Kanot-Idrott
Kanotsegling och paddling på Djurgården

Om föreningen
Kanoterna i båthuset, en septemberdag 1980. Foto SSHM.
Föreningen för Kanot-Idrott (FKI) är en svensk kanotförening verksam i Stockholm. FKI grundades den 2:a december 1900 och är därmed Sveriges äldsta kanotklubb. FKI har sitt säte och båthus på Måsholmen utanför Hundudden, vid Djurgårdsbrunnskanalens mynning i Lilla Värtan. Föreningens syfte är att främja kanotidrotten. FKI har två sektioner för paddling och kanotsegling.

FKI är unikt
Det var här som svensk kanotidrott verkligen tog fart för ett sekel sedan, och här har många nya kanotmodeller sett dagens ljus. Föreningen är öppen både för kanotsegling och paddling (när vi pratar om kanoter menar vi både paddelkanoter och segelkanoter, men visst går det också bra att prata om alla de kajaker som finns i vårt båthus). 

Båthuset är en liten pärla byggd i nationalromantisk stil och invigt 1913. Läget i Lilla Värtan erbjuder många vintrar en längre paddelsäsong än hos traktens sötvattensföreningar.

Genom åren har FKI:arna helst ägnat sig åt att njuta av naturupplevelser och gemenskap på långa och korta turer ut i Stockholms skärgård. Men visst har det tävlats också, kanske främst i kanotsegling. Och ända sedan 1902 anordnar FKI en av Sveriges allra äldsta idrottstävlingar, Djurgården runt, en paddelsträcka på lite drygt 9 kilometer. 
Tävlingar

Sedan 1907, då FKI anordnade de första svenska mästerskapen i paddling, har man arrangerat ett stort antal SM i paddling och kanotsegling. Under de senaste decennierna har man arrangerat SM i kanotsegling bland annat 1960, 1970, 1975, 1980, 1998 och 2012. Internationellt har föreningen nått framgångar främst med IC-kanoter.


Löpande evenemang är bland annat Djurgårdsloppet (paddling, ingår i Stockholmscupen), Hunduddsregattan (kanotsegling, i samarbete med Vikingarnas Segel Sällskap) samt FKI Hornet (kanotsegling). Djurgårdsloppet anordnades för första gången 1902 och är en av Sveriges äldsta idrottstävlingar.

Långfärder
Föreningen har en lång tradition av långfärdssegling och långfärdspaddling. Redan 1905 paddlade Gustav Nordin till Paris, några år senare stod Herman Lantz för flera djärva långseglingar till bland annat Sankt Petersburg. Sin planerade färd till Indien tvingades han på grund av det första världskrigets utbrott avbryta i Kaspiska havet. 

1990 begav sig Nils-Göran Bennich-Björkman iväg i sin egenhändigt byggda, 6,5 m långa segelkanot Peter Pan. Med den seglade han jorden runt i 19 års tid för att år 2009 återvända till Sverige.

Det stora flertalet medlemmar har under åren ägnat sig åt något stillsammare färder, gärna i Stockholms skärgård, neråt ostkusten eller inåt Mälaren.
 
Följ oss på Instagram
Tagga själv: #fki1900