Tagga gärna dina bilder på Instagram och Facebook: #fki1900
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Föreningen för Kanot-Idrott
Kanotsegling och paddling på Djurgården

Välkommen till Föreningen för Kanot-Idrott!
Detalj ur akvarell av Gerhard Högborg
Allt började en decemberkväll år 1900. Ett gäng tonåringar var nyfikna på kanoter och grundade raskt en kanotförening. Sedan konstruerade och byggde de både paddel- och segelkanoter, byggde klubbhus, ordnade de första SM-tävlingarna, lade grunden till både det svenska och internationella kanotförbundet, och hade dessutom tid över för för paddling, segling, fotografering, teckning och friluftslivet de älskade.

Snart 120 år senare ägnar sig FKI:s medlemmar fortfarande åt kanotsegling och paddling på de fina vattnen runt Djurgården i Stockholm. Här finns också vårt klubbhus på Måsholmen, alldeles utanför Djurgårdsbrunnskanalens mynning i Lilla Värtan.

Är du intresserad av att bli medlem? Läs mer här.
Vi gratulerar Ragnar Boman, 90 år idag!
2018-11-14 15:51
Ragnar tar hand om flaggstången, 31 mars 1990
Ragnar  gick med i föreningen 1949. Han tjänstgjorde då i flottan som ubåts­man och djupdykare. Många FKI:are tävlade flitigt med sina segelkanoter, men Rag­nar var hellre ute på långfärder. En av Ragnars långfärder gick 1963 till Åland, tillsammans med Ivar Tallman. En annan färd han gärna minns är en tur 1956 till Gotland. Färden gick via Västervik – Stora Karlsö – Burgs­vik – Ölands norra udde och hemåt seglade man utom­skärs. 


1948-49  byggdes tio E-kanoter av typen Thorell 84 på Forslunds båtvarv. En av dem blev inte såld varpå Roffe Holmström köpte skrovet, gjorde klart kanoten och sålde den till Ragnar. Den­na E100, som även gick under namnet Bellona, är ritad av Sven Thorell, dukad och med slup­rigg. Kanoten gav Ragnar nam­net ”Hundra” i föreningen.

I början av 1980-talet gick Ragnar med i FKI:s styrelse som materialförvaltare, och 1987 valdes han till ordförande. Samma år gick Roffe Holmström med i föreningen på nytt och blev snart ombedd att bli föreningens materialförvaltare.


Under de närmaste åren tog man tag i att renovera huset på Måsholmen och förbättra ön. Vid den första arbetsdagen samlades medlemmarna en lör­dags­morgon klockan nio. De hade utlovats att få komma till gym. När någon und­rade över gymet pekade Ragnar på en uppsättning spadar och andra redskap och förklarade: ”Här är Ragnars gym”. Under den­na och följande arbetsdagar brassade Ragnar käk åt de hårt arbe­tan­de medlemmarna. Roffes och Ragnars yrkeskunskaper som snickare och slöjdlärare kom till god nytta, och det uträttades storverk på Måsholmen.


Ragnar har bidragit på ytterligare ett sätt till föreningen. Under sin sista tid som ordförande skapade han befattningen som arkivarie. Uppdraget är ganska ovan­ligt i idrottsvärlden, men väl be­fogat i en så anrik förening som FKI. Som föreningens förste ar­kivarie kun­de Ragnar ägna sig åt sitt historiska intresse, som i an­dra sammanhang kom­mit till uttryck i hans medverkan i bokserien Dal­­regementets per­son­his­toria.


Vi gratulerar Ragnar och tänker med tacksamhet på hans insatser för FKI!

Följ med isbrytarna på lördag
2018-11-14 08:34
Som uppvärmningen inför vinterväder och isar gör sällskapet Isbrytarna en premiärpaddling på lördag med sedvanlig start kl. 0800. Medtag efterpaddling-fika.

Ingen anmälan: Det strider mot Sällskapets grundläggande principer: Ledarlösa, oorganiserade och allmänt anarkistiska är vi, men också väldigt säkerhetsmedvetna.

Ulf Wickbom
Förste brytare
Bennich berättar!
2018-11-07 20:00

Ett 25-tal FKI:are samlades ombord på MS Stenfjell och fick höra Nils-Göran Bennich-Björkman berätta om 19 år på världshaven ombord på egenbyggda CY Peter Pan, 6,5 m lång och 1,80 bred. Vilka upplevelser!

Vi fick också möjlighet att beskåda UBB:s verkstad ombord på Stenfjell. "Bennich" är mannen bakom Ungdomarnas Båtbygge ända sedan 1959.

Tack till Bennich, Ulf Wickbom och Fredrik Jonsson!

Höstdag 2018
2018-10-14 21:47
Vilken oktoberlördag vi fick uppleva på Måsholmen! 

Tack för allt kanotsläpande, syrenbeskärande, torkskåpsslängande, soppkokande, kompostrivande, lånekajaksinspekterande och allt annat vi hann med. 

Och snart är det Vårdag: 6 april 2019

Fler bilder ser du i vår Facebookgrupp.
Tre datum för kalendern: Höstdag, Nils-Göran, Luciapaddling
2018-10-02 12:12
  • 13 oktober: Höstdag

  • 7 november: Nils-Göran Bennich-Björkman berättar om sina 19 år på världshaven

  • 9 december: Luciapaddling

Mer detaljer i medlemsutskicket 2 oktober. Hör av dig om du inte fått det!
Nyheter från våra grupper
Paddling, 27/05 21:34 
Kanotsegling, 13/05 10:48 
 
Följ oss på Instagram
Tagga själv: #fki1900