Back to All Events

Björn Thomasson berättar om kajakers egenskaper och prestanda

Kajakers egenskaper och prestanda

Björn Thomasson en tidig vintermorgon med Black Pearl i Haverdal.  Grönlandskajaker bärs enklast med aktern före, huvudet på sitsen och axlarna på sargkanten. Foto: Ninna Thomasson

Björn Thomasson en tidig vintermorgon med Black Pearl i Haverdal.
Grönlandskajaker bärs enklast med aktern före, huvudet på sitsen och axlarna på sargkanten. Foto: Ninna Thomasson

FKI är glada att kunna välkomna Björn Thomasson, välkänd kanot- och kajakkonstruktör, till en spännande kväll. 

Föreläsningen handlar framför allt om kajakers dimensioner och hur dessa hänger ihop med egenskaper och prestanda, och hur man tänker när man konstruerar en ny kajak eller vad man skall tänka på när man väljer kajak: längd, bredd, volym, lastkapacitet, PC, skrovform, utfallande stävar, uppsvängda stävar, roder/skädda, skott eller inte, sittbrunnsstorlek och -form, marschfart/toppfart, initialstabilitet/slutstyvhet, kursstabilitet/manöverbarhet, vakning i sjö, handhavande, lovgirighet/fallgirighet, trygghet/säkerhet. 

Eventuellt även lite om paddlars egenskaper och prestanda: forspaddlar, europaddlar, vingpaddlar, grönlandspaddlar, alaskapaddlar. Skillnader och likheter, för- och nackdelar – skillnader i teknik, användning, skaderisker etc

Vem är Björn Thomasson?
Björn har ritat ett drygt tjugotal kajaker och kanadensare, en kanotyawl och några småbåtar. Han strävar efter att förenkla byggproceduren så långt möjligt, för att snabbt få prototyper i sjön och ge amatörbyggare bästa förutsättningar att lyckas med sina byggen och göra det på rimlig tid.

Läs gärna mer på thomassondesign.com

Välkomna!
Tisdag 22 januari 2019 kl. 18-21
Hagagatan 34
Kaffe och kaka för dem som vill från 17.30

Anmälan görs till bergekrans@telia.com senast den 7 januari
Ej medlemmar i mån av plats, 100:-

 
Earlier Event: December 9
Luciapaddling
Later Event: April 6
Vårstädning Måsholmen