Paddla hos FKI

 
 
Dagge Müller på väg mot Måsholmen.

Dagge Müller på väg mot Måsholmen.

Paddelkanoter, kajaker, skärgårdskanoter…

Kajaker har sitt ursprung runt norra ishavet, men även Sverige har haft ett finger med i utvecklingen.

De första europeiska kanoterna kom på 1860-talet, då man konstruerade kanoter som både kunde paddlas och seglas.

Till Sverige kom den första kanoten, Rob Roy, med John Mac Gregor sommaren 1866. Mac Gregor inspirerade bland andra Carl Smith, "den svenska kanotidrottens fader", som själv ritade och lät bygga ett antal kombinerade segel- och paddelkanoter. 

I början av 1900-talet spelade FKI en viktig roll när kanoter enbart för segling eller paddling utvecklades. Kända konstruktörer av paddelkanoter var bland andra FKI:arna Gerhard Högborg, CN Hanner och Sven Thorell.  Hösten 1905 paddlade Gustav Nordin från FKI:s klubbhus till Paris!

De tidiga konstruktionerna från FKI ledde fram till de moderna tävlingskanoterna och till den klassiska skärgårdskanoten (t ex Sven Thorells Åland). 
Idag visar kajaker sitt arktiska arv med en liten sittbrunn och uppsvängda stävar, medan skärgårdskanoterna har jämnt språng från för till akter och ett rymligt sittbrunnshål. Men de flesta av oss paddlar i konstruktioner som har tagit det bästa från de båda huvudspåren. Vill man, så kan man kalla dem alla för paddelkanoter.

En mer ovanlig gren av paddelkanotfamiljen är faltbåtarna. Dessa hopfällbara paddelkanoter konstruerades först i Bayern i början av 1900-talet. De klassiska tvåmannamodellerna är tydliga ättlingar till John Mac Gregors Rob Roy - breda och med stor sittbrunn - men det finns även slanka hopfällbara kajakmodeller. 

Djurgårdsloppet 2018 avgjort!

Starten går. Foto: Ulf Wickbom

Starten går. Foto: Ulf Wickbom

I perfekt väder och med 16 deltagare avgjordes Djurgårdsloppet med en stenhård slutspurt där Peter Wahlberg, Kanotklubben GLID, gick i mål på 47 min och 25 sek, en sekund före Johan Ström, KFK Södertälje.

Hela resultatlistan ser du här 

Festkommittén i form av Carl skötte en mycket uppskattad servering av korv och dryck samt kaffe med tilltugg, vilket starkt bidrog till att FKI:s anrika Djurgårdslopp behåller sin position som den mest uppskattade tävlingen i cupen. 

Anlitad fotograf för dagen var Ulf, vars Bilder från tävlingen du ser här